Marlon Williams – Marlon Williams

9200000054945041

Artiest:Marlon Williams
Album:Marlon Williams
Release:24 april 2015
Label:Marlon Williams

Spotify, Deezer, iTunes, Marlon Williams website

Fokke van der Meulen, 13 maart 2016

“Elk nummer is een personage”. Zo valt op te tekenen uit de biografie van de 25-jarige Marlon Williams, singer-songwriter en gitarist uit het plaatsje Lyttelton in Nieuw-Zeeland. Dat hij daarmee niets te veel heeft gezegd, bewijst hij met zijn titelloze debuutalbum dat negen afzonderlijke pareltjes bevat.

Muzikaal gezien bevindt William’s stijl zich hoofdzakelijk in het country-folk genre met uitstapjes richting rock, bluegrass en fraai georkestreerde jaren zestig pop. Rode draad in het album is Williams’ enorm veelzijdige, soms androgyne stem waardoor je je verwonderd afvraagt of hij het zelf is die alle nummers heeft ingezongen.
Williams pakt direct uit met het “in galop over de prairie” nummer Hello Miss Lonesome dat vertrouwd en toch ook fris eigentijds aandoet. Het tweede nummer After All is als relatief niemendalletje de opmaat voor het donkere Roy Orbison achtige Dark Child, gevolgd door het theatrale I’m Lost Without You, (horen we daar de Walker Brothers?) met grappige koortjes en strijkersarrangementen.

Andere sterke nummers zijn het ingetogen Lonely Side Of Her en de onversneden country ballad Silent Passage. Hoogtepunt is de cover When I Was A Young Girl, eerder opgenomen door onder meer Nina Simone. Dit nummer, gezongen vanuit het perspectief van een vrouw, met de androgyne stem van Williams (dat mij deed denken aan Antony and the Johnsons), wordt zó breekbaar en met zó’n intensiteit gebracht dat kippenvel gegarandeerd is. Genieten geblazen dus. We kunnen al met al stellen dat Williams met dit debuut een dijk van een plaat heeft afgeleverd.