Jean-Michel Jarre – Electronica 2. The Heart Of Noise

jm-jarre-afbeeldingArtiest:Jean Michel Jarre
Album:Electronica Pt 2 The Heart of Noise
Release:06 mei 2016
Label:Columbia Records

Spotify, Deezer, iTunes, Jean Michel Jarre website

De muziek van de Franse elektronica pionier Jean-Michel Jarre heeft mij altijd kunnen bekoren. Zijn muziek was zijn tijd ver vooruit en hoewel volledig elektronisch, werd zijn sound gekenmerkt door een zekere warmte en sfeer.
Zoals het een pionier betaamt , is Jarre altijd op zoek geweest naar vernieuwing. Hoewel deze zoektocht de laatste jaren wat in het slop dreigde te raken, is hij nu weer volop in beeld met zijn laatste twee albums Electronica. Op deze albums, een tweeluik, zoekt hij de samenwerking met tal van musici die hem door de jaren heen hebben geïnspireerd.
Nadat het eerste deel van dit tweeluik The Time Machine eind 2015 uit kwam, is recentelijk het tweede deel van dit tweeluik uitgekomen, met als subtitel The Heart Of Noise, waarop hij samenwerkt met onder meer The Pet Shop Boys, Yello, Cindy Lauper (!) en met klokkenluider Edward Snowden (!!).
De subtitel zal voor de hardcore Jean-Michel Jarre wellicht even schrikken zijn want noise is niet het eerste waar je aan denkt bij zijn muziek. Deze schrik wordt echter wel voor een deel bewaarheid. Kennelijk wil Jarre aanhaken op de hedendaagse dancemuziek want dit album bevat een aantal uptempo dansnummers. Op zich niet slecht maar het is iets wat hem minder goed past want hier is zijn eigen stijl vrijwel onherkenbaar (bijvoorbeeld op Circus, of op Exit met daarop geluidsfragmenten van Edward Snowden (tekstueel wel weer zeer interessant!), of op Walking The Mile met Christophe).
Dan past ambient hem toch beter. Luister maar eens naar The Heart of Noise part 1, het prachtige These Creatures (met Julia Holter) en naar Electrees met Hans Zimmer waarop hij weer terug grijpt naar zijn begindagen.
Daarmee is dit album uiteindelijk wat tweeslachtig. Dat Jarre zich wil blijven ontwikkelen, valt zeer te prijzen. Dat hij op dit album net te veel afdwaalt van zijn eigen pad, is jammer.