Anders Buaas: The Edinburgh Suite

Nee, beste lezers (m/v/l/h/b/t/q etc), van de Noorse progressieve rockgitarist en multi – instrumentalist Anders Buaas had ik óók nog nooit gehoord. Maar we hoeven niet te streng te zijn voor onszelf want deze man ís ook tamelijk onbekend. Hij heeft nog niet eens een eigen Wikipedia pagina, kunt u nagaan. Toch komt hij nu ook weer niet direct uit de lucht vallen. Zo werkte hij in het verleden samen met bijvoorbeeld Paul di’Anno, de oud zanger van Iron Maiden en bracht hij eerder al een aantal instrumentale albums uit: The Witches of Finnmark (een drieluik) en Tarot. Begin oktober 2022 zag zijn nieuwste album, The Edinburgh Suite, het daglicht. Hierop laat hij zich met behulp van een aantal medemuzikanten inspireren door deze Schotse stad. Het album is geheel instrumentaal en bestaat uit twee nummers,  The Edinburgh Suite Pt. 1 Old Town en The Edinburgh Suite Pt. 2 New Town.

Om maar even met de deur in huis te vallen: Anders Buaas is een heuse gitaarvirtuoos. Maar daar waar collega-virtuozen zich niet zelden te buiten gaan aan oeverloos gefreak en intergalactische snelheden om een soort van indruk te kunnen maken, is het bij Buaas eens een keer virtuositeit ten dienste van de muziek. Wat een verademing! Het levert melodieuze en meanderende sfeerbeelden op met veel volume – en tempowisselingen waarbij één ding voorop leek te staan: de oren moeten voortdurend gestreeld blijven. En dat is meer dan gelukt. Bovendien bedient Buaas zich van verrassende instrumentale invalshoeken. Heeft u bijvoorbeeld wel eens een gecombineerde gitaar/xylofoonsolo gehoord? Ik ook niet! Zo barst het op dit album van dit soort verrassingen.

Kwaadwillenden zouden kunnen stellen dat we hier gewoon luisteren naar een rechtstreekse reïncarnatie van Mike Oldfield. Heeft u in elk geval wel een beeld. Maar het is zoveel meer dan dat omdat Buaas er heel veel eigen rockelementen aan toevoegt. Kortom: Anders Buaas voorziet met The Edinburgh Suite in een unieke muzikale trip waaraan de luisteraar zich precies 42 minuten kan laven, zonder zich ook maar één seconde te vervelen.  

Zie voor meer informatie op https://www.apollonrecords.no/