Con Brio – Paradise

con-brio-album-afbeeldingArtiest:Con Brio
Album:Paradise
Release:24 juni 2016
Label:V2 Records

Spotify, Deezer, iTunes, Con Brio website

“Niet zeiken, positief blijven.” Dat is het levensmotto dat de Amerikaanse showbink Ziek (Ezekiel) McCarter van huis uit mee kreeg. In die geest timmert hij met zijn R&B/funk/soulband Con Brio stevig aan de weg, met inmiddels een geweldige live reputatie als gevolg.
Na hun EP “Kiss the Sun” uit 2015 werd onlangs hun eerste volwaardige album “Paradise” uitgebracht. De vraag is natuurlijk of je als goede live band ook een goed album kunt maken. Het antwoord is hier “ja”. Muzikaal mag het dan allemaal niet super-vernieuwend zijn, het is allemaal wel heel goed gemaakt en er valt veel te genieten.
Ziek’s levenshouding klinkt in vrijwel alle nummers door. Het album is geïnspireerd op zijn vader, die enige jaren geleden werd doodgeschoten door een politieman. Je kunt om minder boos worden. Je kunt als jonge zwarte zanger tekeer gaan tegen racisme en haat. Je kunt uit alle ellende ook een positieve boodschap halen. Dat laatste doet Ziek en dat maakt dit album tot een opbeurende ervaring.
Hoewel “Paradise” met het bombastische titelnummer tamelijk heavy en vervaarlijk begint, wordt het vooral opgesierd met up-tempo R&B/funk nummers met veel ruimte voor de blazers en natuurlijk Ziek’s geweldige stem (met van die gilletjes) die het beste van Michael Jackson, Prince, Lenny Kravitz en Curtis Mayfield in zich verenigt.
Al het goede van deze band komt samen in het zeer dansbare “Free and Brave” dat niet voor niets de single is geworden. Kleine zijweggetjes worden ook bewandeld. “You think this is a game” is een tikje psychedelisch en “Money” is weer meer een gospel, met Ziek als voorzanger terwijl de rest van de band er achteraan zingt. Ziek heeft als verlichte geest geen geld nodig, als hij zijn dromen maar kan najagen: ” feel so rich cause I fly so free”. In “Hard Times” wordt duidelijk dat zelfs zijn eigen leven wel eens vervelend kan zijn. Maar dat mag uiteindelijk de pret niet drukken. Het album eindigt weer met het titelnummer maar nu in een hemels klinkende a-capella versie. Zo moet het ongeveer klinken in de paradijs.
Wil je zelf zien en horen waar deze band toe in staat is? Op 27 november 2016 trappen ze hun Europese tournee af in Doornroosje in Nijmegen.